Insigne Kunstenaar week 1

05 feb 2023
Tineke Klomp

We zijn begonnen..en hoe! De welpen ontpopten zich als ware kunstenaars. Geweldig om te zien hoe kinderen genieten van kleur en vorm als het ‘moeten presteren’ er niet toe doet. Want probeer maar eens een tekening te maken waarbij jij alleen het begin tekent, er vervolgens 12 welpen iets aan toe voegen en jij als laatste nog even de puntjes op de i kunt zetten. Als je al een idee in je hoofd had, is dat op het einde wel weg. Hoewel…’Ik zie er nog steeds in wat ik bedoelde’. En ook: ‘Dit is kunst…zo ziet kunst er vaak uit met al die kleuren en verschillende vormen’. Het plezier was in elk geval groot, en daar gaat het om.

Dat kunst ook een ambacht is, werd duidelijk bij het maken van stempels. Eerst een vorm tekenen op een halve aardappel, die met een mesje insnijden, om daarna alle beetjes aardappel om de vorm heen weg te snijden. Maar dan wel zonder de hele aardappel weg te snijden. Het viel niet mee! Maar zoals bij elk ambacht het geval is, alle begin is moeilijk. Het leverde wel prachtige kunstwerkjes op.

Voor de welpen die er de 1e dag niet bij konden zijn, Dit is jullie huiswerk: maak 1 of meer aardappelstempel(s) (op YouTube staan filmpjes hoe dat moet) en stempel een kunstwerk op een A4 blaadje of ander papier. Je hebt geen kwast nodig, gebruik je vingers en heel weinig verf. Gebruik ook andere vormen als stempel, bijvoorbeeld een koekjesuitsteker waarvan je de randjes insmeert met een dun laagje verf, een kurk, watjes, verzin maar. Maak ook een lijstje om je kunstwerk. Geen verf in huis? Maak met krijt of potlood een tekening op zo’n manier dat het lijkt of je hebt gestempeld. Vergeet het lijstje niet en zet op het lijstje je naam. Neem je kunstwerk volgende keer mee.

In de wereld van de kunst gaan veel vervalsingen rond. En daar gaan wij er een paar aan toevoegen. Elk nestje welpen gaat namelijk een eigen abstracte Mondriaan maken. De vlakverdeling is inmiddels gemaakt. Volgende week wordt er geschilderd. Was je er deze keer niet bij en heb je geen idee waar dit over gaat? Kijk dan even op internet bij Piet Mondriaan en klik vervolgens op afbeeldingen.

Een doorlopende huiswerkopdracht voor alle welpen is een sok-pop maken. Zoek op internet naar voorbeelden, maar ga niet iets na-maken, gebruik je eigen fantasie. Natuurlijk mag er een beetje geholpen worden. Het is geen wedstrijd, er bestaat geen ‘mooiste’, alles is goed en iedereen werkt op het eigen niveau. We hebben het een en ander aan materiaal liggen waaruit je kunt kiezen wat je mee wilt nemen. Je mag ook materiaal gebruiken dat je thuis hebt liggen. Heb je materiaal van ons over, neem het dan mee terug. De pop hoeft pas over enkele weken klaar te zijn, de precieze datum horen jullie nog. Natuurlijk mag je hem al inleveren zodra je klaar bent. Plak er wel een pleister in met je naam erop.

Kortom, dit was een mooi begin van het insigne Kunstenaar.

Schrijf als eerst een reactie