Week van de teek

30 mrt 2012
Content vorige website

Van 26 maart tot 1 april is het week van de teek. Daarom is er nu extra aandacht voor de teek en wat je moet doen als je er een hebt.

Scouts zijn vaak in de natuur te vinden en kunnen dan gebeten worden door een teek. In heel Nederland komen teken voor. Ze leven in struikgewas en hoog gras, en ze zien eruit als spinnetjes Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán je ziek maken als de teek langer dan 24 uur op je huid zit. Geef de teek dus geen kans. Een tekencontrole na een uitstapje in de natuur is een kleine moeite. Heeft een teek je toch te pakken, dan kun je hem eenvoudig zelf verwijderen. Als een teek langer dan 24 uur op de huid zit, bestaat de kans dat hij de ziekte van Lyme veroorzaakt. Zonder behandeling kan deze ziekte chronische klachten veroorzaken aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid.

Het RIVM heeft een gaaf hulpmiddel ontwikkeld in de vorm van een game: Teek Control! In deze game maak je via een paar leuke tekenfilmpjes mee hoe en waar de teek kan bijten. Vervolgens race je over de kaart door de straten van je eigen woonwijk, om daar zo snel mogelijk de kinderen te vertellen dat ze zich moeten laten controleren op teken. Onderweg zie je foto’s van jouw eigen wijk voorbijkomen. Vraag je ouders om een tekencontrole, en daag je vrienden uit jouw score te verbeteren!

Ga naar de website van het RIVM: www.rivm.nl en zoek op onderwerp tekenbeten en lyme. Je kunt daar doorklikken naar de game en andere handige links. Je kunt ook kijken op www.weekvandeteek.nl daar is een informatieve kinderpagina te lezen.

Schrijf als eerst een reactie